24.7.2008

Kirjarinkka: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas

Tuomas Milonoff, Riku Rantala ja Ari Lahdenmäki:
Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas


Uusi klassikko erityisesti omatoimisille kaukomatkaajille ja äärikokemuksia etsiville huimapäille, mutta myös aivan tavallisille reppureissaajille.

Kirjan takakannesta:

Kansainvälisen seikkailijan opas on kattava itsenäisen matkailun käsikirja. Siitä selviää kaikki tarpeellinen reissun rahoituksesta ja reitti-ideoista lähtien. Täydellinen tietopaketti kaikille itsenäisille matkailijoille: keltanokalle ja kokeneelle reissuruunalle, ulkomaille muuttavalle, liikematkailijalle, journalistille - jokaiselle, joka aikoo tutkia maailmaa valmismatkoja pidemmältä.


Näin on. Etenkin ensimmäisiä kertojaan maailmalle lähtevä saa tästä kirjasta paljon hyviä vinkkejä. Ehkä en Madventuresia sentään muuttajan oppaaksi suosittelisi, mutta kirja pureutuu matkaamiseen erittäin monipuolisesti ja harvinaisen raikkaasti taustoja ja jopa matkailun filosofiaakin pohtien. Fiksua ja viihdyttävää luettavaa.

Kaikin puolin hyödyllinen opus niin käytännön kuin filosofoinninkin tasolla. Huomiota on kiinnitetty myös matkailun ekologiaan sekä kulttuurisiin ja taloudellisiin seurauksiin - ilahduttavasti "maksa lentomaksut" -mantraa huomattavasti laajemmin.

Pitkin kirjaa ripotellut hauskat teemaoppaat, kuten hyönteisreseptit, lahjusneuvot ja pussidrinkkivinkit ovat enemmänkin kuriositeettejä kuin tarpeellisia. Opuksen todellinen informaatioanti onkin suunnittelu-, varustus-, rahoitus-, terveys- ym. osioissa, joihin on onnistuttu kokoamaan hämmästyttävän kattava tietopaketti.

Filosofiaosastolla pohditaan hyvin mielenkiintoisesti turisti vai travelleri -kysymystä. (Erityisesti travellerin 11 käskyä sivulla 186 ja travellerijaottelu pari sivua myöhemmin huvittivat allekirjoittanutta kovasti).

Joissain kohdin Kansainvälisen seikkailijan oppaan ote on hieman - hmm - kyseenalaisia elämäntapoja ihannoiva: esimerkiksi Muonitus-luvussa on omana alaotsikkonaan "Juovutusjuomat, tupakki ja juhliminen", joita käsitellään 13 sivun verran, laittomat huumeet omana alaotsikkonaan mukaan lukien. Toki suoraan ei mihinkään kannusteta. Kirjaa selatessa tulee silti ajoittain tunne, että vaikka periaatteessa vastustetaan kaikenlaista lokerointia, niin silti kirjoittajat itse lokeroivat lukijansa johonkin sellaiseen laatikkoon, mihin kuitenkaan kaikki seikkailijat ja maailmanmatkaajat eivät yksiselitteisesti sovi.

Vuoden 2007 matkakirjaksikin valittu Kansainvälisen seikkailijan opas on kaikenkaikkiaan hintansa (norm. 37-40 €) arvoinen opus, johon tutustuminen tekee kenen tahansa reppureissaajan ensimmäisestä matkasta varmasti helpomman.

Tuomas Milonoff, Riku Rantala ja Ari Lahdenmäki: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas. Johnny Kniga Publishing 2007
352 s., värikuvitus
ISBN 978-951-0-33279-5
.

Ei kommentteja: